Ville du ønske, at du kunne hjælpe din hund af med dens angst for fyrværkeri?

Eller vil du bare gerne undgå at den udvikler angst?

Har du prøvet at have en hund med fyrværeriangst, så kan du sikkert genkende en (eller alle!) af følgende udfordringer:

 • Stress over at skulle gå tur med hunden uden at vide, om I støder ind i en raket på vejen. 

 • En hund, der ikke vil med ud at gå tur efter mørkets frembrud.  

 • En hund, der gemmer sig under sofaen, ryster og hyperventiler eller farer gøende rundt i stuen, når de fyrer krudt af udenfor.

 • En nytårsaften, der hverken er særlig festlig eller hyggelig, men bare skal overstås så hurtigt som muligt! 

 • Vrede over, at fyrværkeriet ikke er begrænset til d. 31/12 kl. 24.00, men starter allerede i november og fortsætter halvvejs ind i januar, selvom det ikke er lovligt. 

 • Køen hos dyrlægen for at få udleveret medicin til din bange hund.

 • Frustration over ikke at kunne gøre mere for din hund.

Fakta:

Op mod halvdelen af alle hunde lider af angst for fyrværkeri!

Det er helt klassisk, at angsten først bliver tydelig efter hundens 2. eller 3. nytårsaften - så tidlig forebyggelse er klogt!
Angsten kan brede sig til andre former for lyde - som f.eks. torden, kraftig regn, motorcykler, lastbiler m.m. - og ende med at blive så generaliseret, at det påvirker hundens (og ejerens) livskvalitet.
Derfor er det så vigtigt at gøre noget ved lydangst - det går nemlig ikke over af sig selv!

Løsningen består af træning!

Heldigvis kan du gøre rigtigt meget for din hund, hvis den er bange for fyrværkeri eller andre høje lyde (eller hvis du gerne vil undgå, at den bliver det).

Du skal igang med lydtræning. Måske har du hørt om det og tænker at det er noget med en lydcd med fyrværkerilyde. Måske har du endda allerede prøvet at afspille fyrværkerilyde for din hund, men uden effekt. Men lydtræning virker - hvis vi gør det rigtigt - og er i øvrigt meget mere end bare en lydcd!


Effektiv lydtræning består hovedsageligt af to metoder:

 

 • Gradvis tilvænning til lyd

  (Også kaldet systematisk desensibilisering)

 • Etablering af nye og positive associationer til lyd

  (Også kaldet kontrabetingning)

Dette koncept er en måde at koble lydene sammen med noget positivt for hunden. Du vil lære, hvordan du kan bruge det på dine gåture i december måned.

Ofte stillede spørgsmål

Her er svar på de spørgsmål, som de fleste stiller • Jo! Erfaringen viser, at mange hunde bliver bange med tiden, hvis ikke du sørger for at træne tilvænning til fyrværkeri. Og det er bare MEGET nemmere at forebygge angsten end at behandle den! Alle hundeejere gør derfor klogt i at huske at få dette element med i den regelmæssige træning af hunden - også selvom hunden på nuværende tidspunkt ikke viser tegn på angst. 


 • 4. Jeg har prøvet at træne med lyd cd, men min hund er ligeglad, når det kommer fra højtaleren, så er der vel ikke så meget jeg kan gøre?

  Jo, der er mange andre fronter, du kan og bør sætte ind på også. Lydtræning er meget mere end fyrværkerilyde på cd! Desuden er en af udfordringerne netop at få generaliseret din lydtræning til også at omfatte lydene udendørs - og det hjælper vi dig med. Vi har også et par andre tips til, hvordan du kan bruge dit lydspor konstruktivt.
 • 8. Hvor meget tid skal jeg regne med at sætte af til træning?